Bilgisayarların kullanım alanlarından ve günümüzdeki önemlerinden bahsetmek istemiyorum şimdilik amacımız bu değil eğer amacınız bu olsaydı zaten bu başlık altındaki yazıyı okuyor olmazdınız. Aslında en kısa tanımı bilgisayar ekranında komuta ettiğiniz her şeye yazılım diyebilirsiniz veya bilgisayara belli bir işi yapmasını bildiren komutların topluluğuna yazılım denir diyebiliriz.
Yazılım çeşitlerine bakarsak: Sistem Yazılımları, Uygulamalar ve Uygulama Geliştirme Yazılımları‘dır. Yazılımın amacı ise bilgisayar kullanıcısının komutasını kolaylaştırmak diyebiliriz bunu ise veri girişi, işlem ve çıkış yani sonuç ile yapar. Yani siz bilgisayarı kullanırken daima bir veri girişinde bulursunuz bilgisayar bunun üzerinde işlemler yaparak bu veriyi işler ve bir sonuç üretir ve size bir çıktı verir. Peki ya Yazılımcı nedir ve kimdir? sorusuna cevap arayacak olursak onu da şu şekilde cevaplayabiliriz; Yazılımcı belirli bir işleve sahip olan veya bir probleme yönelik çözümler sunan uygulamalar geliştiren uzmandır. Bir yazılımcının çalıştığı alan oldukça fazla olduğu için asıl uzmanlık alanı üzerine bir unvana sahip olur bunlardan bazıları şöyledir: veri tabanı uzmanı, yazılım geliştirici, proje lideri veya proje müdürü gibi.
Son olarak Programlama dili nedir? sorusuna cevap arıyoruz. Dünyada ki insanların anlaşmasını, iletişim kurmasını sağlayan onların kültürü ile harmanlanıp yoğurulan bir dilleri varsa programcıların yani yazılımcılarında kullandıkları programlama dilleri vardır. İşte programlama dili de yazılımcı ile bilgisayar arasında bir köprü oluşturur ve programcı bu dil aracılığıyla bilgisayara yapması gerekenleri söyler.
Bir programlama dilinde önemli olan üç şey vardır onlar: Syntax (Söz Dizimi), Gramer (Dilbilgisi) ve Semantik (Anlamsallık)’dır. Şimdi birkaç programlama diline örnek vermek gerekirse ilk sıralayabileceğimiz şunlardır: C, C# (Sharp), C++, Java, Pascal, Cobol, Perl, Fortran ve Python gibi.
Bilgisayar programcısı sadece kendisinin sorumlu olduğu evrenlerin yaratıcısıdır. Sonsuz karmaşıklıkta evrenler bilgisayar programı olarak yaratılabilirler.
[J. Weizenbaum ]
Faydalı olması dileğiyle.